Menu

BREGUET TYPE XX EEN STERKE COMEBACK

Breguet

Het jaar 2023 brengt een nieuwe Type XX, een nieuw momentum, een nieuwe generatie en een compleet nieuw kaliber. Om aan alle behoeften te voldoen worden deze keer worden twee versies uitgebracht: één militair GEÏNSPIREERD en een andere, gebaseerd op de beste civiele modellen. Terugkijkend naar de emblematische modellen van de eerste generatie, heeft Breguet deze horloges een eigentijdse, dynamische en technologische spirit meegegeven.

Bij het creëren van de nieuwe Type XX, was het voor Breguet vanzelfsprekend om te putten uit het onuitputtelijke erfgoed het merk. In die context is het goed eraan te herinneren dat Breguet aan het begin van de jaren 1950 wist te voldoen aan de eisen van de Franse luchtmacht die op zoek was naar een robuuste polschronograaf met enkele welbepaalde kenmerken.

Voor piloten, en meer in het algemeen voor vliegtuigbemanningsleden, is het bijhouden van de tijd aan boord – dat wil zeggen het registreren van tijdreferenties in een omgeving die wordt gekenmerkt door intense activiteit en stress – van levensbelang. Voor handelingen zoals het meten van de totale vluchttijd of die van deeltrajecten, het controleren van het brandstofverbruik, het oriënteren en het uitvoeren van manoeuvres, waren instrumenten nodig die in de loop der jaren door horlogemakers steeds nauwkeuriger en eenvoudiger hanteerbaar werden gemaakt: eerst boordchronografen en spoedig daarna ook chronografen voor aan de pols.

Uit onderzoek van de bedrijfsarchieven blijkt dat vanaf de jaren 1930 talrijke ‘speciale’ producten werden geïntroduceerd, d.w.z. producten die waren afgestemd op de bijzondere vereisten van de luchtvaart. Deze uiterst technische tijdsinstrumenten werden zowel aan de militaire luchtvaart als aan de pas opgerichte Franse nationale luchtvaartmaatschappij Air France geleverd.

De levering van horloges voor de instrumentenborden van vliegtuigen nam vanaf het begin van de jaren 1950 een verdere vlucht en was 30 jaar lang een van de erkende specialiteiten van Breguet. De meest wijdverspreide modellen waren de Type 11, 11/1 en 12, die te vinden waren op de instrumentenpanelen van talrijke vliegtuigen, waaronder met name de onvergetelijke supersonische Concorde.

Naast de chronograaf op het instrumentenbord bleek nog een tweede chronograaf noodzakelijk en wel om de pols van de piloot – bovendien niet zomaar een willekeurig model. Mocht de ene onbruikbaar worden, dan nam de ander het over. Dit was het hele punt van de tijdsinstrumenten waarin Breguet een specialist zou worden, meer bepaald met name de legendarische Type XX.

TYPE 20 CHRONOGRAPHE 2057

Het militaire erfgoed

Dit tijdsinstrument is geïnspireerd op de 1100 exemplaren die aan de Franse luchtmacht werd geleverd tussen 1955 en 1959, en waarvan de naam in Arabische cijfers werd weergeven als Type 20. Dit in tegenstelling tot alle andere modellen, waaronder die van de Aéronautique Navale, waarvan de naam Type XX in Romeinse cijfers werd geschreven. De zwarte wijzerplaat is gemoderniseerd, maar blijft trouw aan de identiteit van de Type 20. De Arabische cijfers en de driehoek op de glasrand zijn lichtgevend en hebben een muntgroene tint, net als alle wijzers. De 30‑minutentotalisator op 3 uur is nu groter dan de 60‑secondentotalisator op 9 uur, terwijl een datumvenster is toegevoegd tussen 4 en 5 uur.

De 42 mm stalen kast is voorzien van een niet-gegradueerde doch wel gecanneleerde bi‑directionele glasrand, net als bij de modellen die in het verleden aan de militaire luchtmacht werden geleverd. De kroon in peervorm, zoals in het begin, is in drie standen verstelbaar: 1 neutraal, 2 datumcorrectie, 3 tijdinstelling. De drukknop op 2 uur dient om de chronograaf te activeren en de drukknop op 4 uur voor de “flyback” functie. De eerste wordt gebruikt om de stopwatch te starten en te stoppen, de tweede dient om de chronograaf en de minutentotalisator terug op nul te zetten.

TYPE XX CHRONOGRAPHE 2067

De lijn van de ‘burgerlijke’ versies

Dit tweede tijdsinstrument met zijn avontuurlijke uitstraling is een directe afstammeling van de beste civiele Type XX‑modellen uit de jaren 1950 en 1960, en dan met name een model uit 1957 met individueel nummer 2988. De wijzerplaat van deze civiele versie is evenzeer zwart, maar vertoont significante verschillen. Allereerst het display: de 15‑minutentotalisator staat op 3 uur, de 12‑urentotalisatorop 6 uur en de secondewijzer op 9 uur. Net als bij de militair geïnspireerde versie, heeft de totalisator een ander formaat om de wijzerplaat zowel dynamischer als beter afleesbaar te maken. De Arabische cijfers, de wijzers en het driehoekje op de glasrand zijn voorzien van een ivoorkleurige lichtgevende coating. Het datumvenster wordt weergegeven tussen 4 en 5 uur.

De 42 mm stalen kast is voorzien van een gecanneleerde bi-directionele gegradueerde glasrand. De klassieke rechte kroon kan in drie standen worden ingesteld: 1) neutraal, 2) datumcorrectie, 3) tijdinstelling. De drukknop op 2 uur start en stopt de chronograaffuncties, terwijl de drukknop op 4 uur de chronograaf onmiddellijk op nul terugzet en opnieuw start, op basis van het beroemde “flyback” principe.

Deze twee nieuwe telgen in de courante Breguet collectie worden geleverd in een havanna-kleurige lederen doos die doet denken aan een vliegtuigvleugel. De chronograaf is voorzien van een kalfslederen armband, met een zwarte NATO-band extra in de doos. Zo kunnen eigenaars wisselen naargelang het humeur van de dag. van 45 tot 60 graden. Vastzetten gebeurt met een vergrendelingssysteem. Het kost slechts enkele seconden om een kalfslederen armband om te wisselen voor een andere lederen variant, terwijl de zwarte NATO-band tussen de twee staafjes wordt gestoken en onder de kast wordt geleid.
 

Introductie van het nieuwe kaliber 728 en 7281

Na vier jaar ontwikkeling op de Manufacture Breguet, presenteert het merk met trots het nieuwe zelfopwindende kaliber 728 voor de burgerlijke versie en het kaliber 7281 voor de militaire versie. Dit gangwerk en zijn variant, die robuustheid en innovatie combineren, worden beschermd door diverse patenten en bevat alle kenmerken die van een moderne chronograaf verwacht mogen worden, zoals een kolom rad, verticale koppeling, frequentie van 5 Hz en een innovatief activeringssysteem voor terugzetten naar nul. Naast deze elementen profiteert het vooral ook van de laatste technische innovaties op het gebied van chronometrie (precisietijdmeting). De spiraal, het echappement en de hoornen van het anker zijn gemaakt van silicium. Silicium is niet alleen bestand tegen corrosie en slijtage, maar is ook ongevoelig voor de invloed van magnetische velden en verhoogt de nauwkeurigheid van het tijdsinstrument. Bovendien heeft deze zelfopwindende chronograaf een gangreserve van 60 uur.

Beide modellen zijn voorzien van een “flyback” functie. Deze functie is een kostbare aanwinst voor piloten: waar eerder drie handelingen nodig waren, is nu één handeling genoeg. Dankzij de “flyback functie” is het evalueren van verschillende tijden en richtingen bijzonder eenvoudig.

Bekijk alle Breguet horloges

Heb je deze stories al gelezen?

Blijf altijd op de hoogte
van nieuwe collecties

Door je te registreren ga je akkoord met ons privacybeleid