Menu

Rolex Sea-Dweller
Diepzeebewoner

Om de uitdaging van langere onderwaterexpedities aan te gaan, creëerde Rolex in 1967 de Oyster Perpetual Sea Dweller. De Sea-Dweller is speciaal ontworpen voor saturatieduiken. Dankzij het heliumventiel is hij opgewassen tegen de decompressie tijdens het opstijgen en doorstaat hij de terugkeer naar het wateroppervlak, de laatste fase van het diepzeeonderzoek.

Bij zijn lancering in 1967 was de Sea Dweller gegarandeerd waterdicht tot een diepte van 610 meter en vanaf 1978 tot 1.220 meter. Hij beschikt over alle kenmerken van het moderne duikhorloge.

De Sea Dweller werd gebruikt bij de eerste grote experimenten met onderwaterverblijven als onderdeel van het Tektite-programma, dat in 1969 gezamenlijk door de NASA, de Amerikaanse marine en de Amerikaanse regering werd opgezet. Zo werd het horloge in de praktijk getest.

Het nieuwe gezicht van het duiken

In de jaren zestig maakte het zogenaamde ‘saturatieduiken’ het mogelijk om langere tijd op grote diepten te blijven. Duikers verblijven dan in een ruimte waarin dezelfde druk heerst als die ze in hun werkomgeving onder water ondervinden. Zo hoeven ze slechts één keer, aan het einde van de missie, de decompressie te ondergaan. Dit proces kan het horloge beschadigen. De duikers ademen namelijk een gasmengsel in dat hoofdzakelijk uit helium bestaat en waarvan de uiterst kleine atomen de horlogekast kunnen binnendringen. Bij terugkeer naar het wateroppervlak kan het helium dat in het horloge is achtergebleven een overmatige druk veroorzaken die schadelijk kan zijn voor het horloge.

Decompressie beheersen dankzij het heliumventiel

Om dit probleem op te lossen, introduceerde Rolex in 1967 de Sea Dweller, een duikhorloge met een heliumventiel. Het ventiel zit stevig vastgeschroefd op de kast. Het bestaat uit een hermetische cilinder, een zuiger, een pakking en een veer, en doet dienst als veiligheidsventiel. Het gaat automatisch open zodra de druk in de kast te hoog wordt, waardoor de heliumatomen kunnen ontsnappen.

Altijd en overal afleesbaar

Dankzij het exclusieve Chromalight-display van Rolex is de Sea Dweller in elke situatie optimaal afleesbaar. De uurmarkeringen, wijzers, capsule en bezel zijn met de hand gevuld of gecoat met een lichtgevend materiaal dat in het donker een heldere blauwe gloed uitstraalt die twee keer zo lang aanhoudt als traditioneel fosforescerend materiaal.

Versterkte waterdichtheid

De Sea Dweller heeft een Triplock-opwindkroon. Deze geschroefde kroon is in 1970 uitgevonden en bestaat uit drie waterdichte zones. Hij versterkt de waterdichtheid van de 43 mm grote Oyster-kast van de Sea Dweller, waarvan de middenkast is gemaakt van een massief blok Oystersteel, een bijzonder corrosie¬bestendige legering.

Het horloge voor zeebewoners

Ontdekkers en oceanografen zoals Sylvia Earle en onderwaterfotografen zoals David Doubilet zetten zich in voor de oceaan en weten dat hij onze kostbaarste hulpbron is. Als symbool voor hun passie en toewijding dragen ze een Sea Dweller. Sinds 1971 heeft Rolex ook een partnerschap met Comex (Compagnie Maritime d'Expertises). Dit Franse bedrijf is gespecialiseerd in onderwaterbouw, -technologie en -projecten en rust zijn duikers al tientallen jaren uit met de Sea Dweller.

Blijf altijd op de hoogte
van nieuwe collecties

Door je te registreren ga je akkoord met ons privacybeleid